- Geen categorie, Story time!

Train je hersenen!

Alweer vergeten wat er een minuut geleden tegen je is gezegd? Of ben je alweer spullen vergeten? Dan is het kortetermijngeheugen niet echt sterk! Hieronder een paar handige tips hoe je het best je geheugen kan trainen!

Neee! Je meent het! Zuchtend rol ik met mijn ogen op het moment dat ik de trein in stap… Drie keer raden… Ja! je bent weer wat vergeten! Maaaarr… je kan er ‘wat aan doen’. In ieder geval je kan het wat sterker maken dat geheugen van je! En hoe? Dat zie je hieronder!

1. Puzzelen!

Ik ben er absoluut verslaafd aan geworden! Sudoku’s, kruiswoord, anagram, memorie…. het maakt niet uit ik doe het allemaal! Om je hersenen te trainen is het handig om uitdagende moeilijke puzzels op te laten lossen. Door deze uitdagende puzzels te doen worden je hersenen getraind om ze meer te gebruiken. Het belangrijkste is wel dat je afwisselt met deze spelletjes zo blijven je hersenen actief.

   2.  Bewegen!

Ja, van die bank af….. en lopen! 30 minuten lopen is niet alleen goed voor je fysieke toestand maar ook voor je mentale toestand! Zelfs 10 minuten lopen kan al veel verschil uit maken. Lopen zorgt ervoor dat je hersenen “leeg” gemaakt worden en oplossingen voor sommige problemen of leuke nieuwe creatieve dingen in je hoofd komen. Maar bewegen en frisse lucht is hoe dan ook goed voor je hersenen. Laat even alles voor wat het is en ga lopen (vooral als je gestrest bent!)

3. Schrijven…

Elke dag opschrijven wat je denkt… klinkt als veel werk maar je hoeft ook geen Shakespeare te zijn. Schrijven zorgt er in eerste plaats voor dat je hersenen getraind worden (werkt beter dan typen!). In de tweede plaats als je al je random gedachten opschrijft een notitieboekje maak jij je hersenen ook leeg. het kan letterlijk van alles zijn: losse woordjes of rare songteksten die in je hoofd zitten en schrijf het op zonder er over na te denken… als je over een paar maanden door je notitieboekje gaat zie jij al je random gedachten op papier… best wel raar, maar ook wel grappig om terug te lezen.

Het kortetermijngeheugen:

Een ADD’er heeft moeite met dingen op een korte termijn te onthouden, oftewel dat je moeite hebt met het opslaan van tijdelijke informatie. Als je een gesprek met ons hebt kan het zijn dat we opnieuw om informatie vragen, die al eerder gezegd is. Niet omdat we niet aan het luisteren waren maar omdat wij de informatie niet hebben vastgehouden. Dit komt door een vertraagde informatieverwerking. Maar gelukkig is ons langetermijngeheugen we heel sterk.

 

kortetermijngeheugen
Kortetermijngeheugen

 

Ik doe al deze dingen bovenaan en ja ik vergeet het soms! Maar omdat ik het deze oefeningen steeds herhaal onthoud ik het wel beter en ik merk dat ik rustiger word in mijn hoofd als ik dit doe! Het duurt wel een tijdje… maar de aanhouder wint! 

 

Liefs,

Thevividmind

Leave a Reply