- Geen categorie

Passief agressief

Een dromer zijn is best leuk, je verdwijnt in je eigen wereld en de beste ideeën ontstaan. Maar het leven van een dromer gaat niet altijd over rozen… Helaas komt er nog wel wat bij kijken.

Wat ik vaak te horen krijg, is dat ik afstandelijk ben…. vooral als ik in college zit. Bij feedbackgesprekken met mijn docenten krijg ik te horen dat ik zelfs passief agressief ben. Dit is absoluut niet de eerste keer dat ik dit te horen kreeg. Voordat ik wist dat ik ADD had, werd dit vaak tegen mij gezegd.  Na zo’n feedback gesprek met een docent weet ik nu waarom veel mensen mij passief agressief vinden. Maar klopt dit ook wel?

                                     Passief agressief.

Passief agressief wordt vaak omschreven als ‘verbloemde vijandigheid’ . Dit wil zeggen dat iemand een agressieve houding aanneemt op een passieve manier. Wat valt onder passief? Namelijk geen interactie met de omgeving omdat je bijvoorbeeld boos bent. Of dat je een directe confrontatie vermijd maar jij je boosheid uit in andere bezigheden.

         Wat heeft passief agressief te maken met ADD?

Dat ik omschreven wordt als passief agressief is best wel gek. Ik ben het persoon dat zich rustig houdt, een dromer, en als ik al boos wordt dan is er wel iets heel ernstigs gebeurd. Passief agressieve houding is niet een ding wat vaak voorkomt bij ADD’ers of helemaal niet zelfs. Als ik boos ben dat weet iedereen dat.

Waarom krijg ik dan steeds te horen dat ik passief agressief ben? Hieronder staat één van mijn meest voorkomende rituelen dat ik heb op een dag. Dit werd bij mij aangekaart als passief agressief.

                              Het meisje achterin de klas

Tijdens college zit ik het liefst in m’n eentje achteraan, daar kan ik ‘leven’ in mijn eigen ‘wereldje’.  Toch krijg ik wel alles mee wat er gebeurd. Ik maak de opdrachten en ik  ben vooral bezig in mijn eigen wereld. Hierdoor zal ik nooit snel op iemand afstappen voor hulp of wat dan ook. Dit werd ook opgevangen door mijn omgeving, vele vroegen zich af waarom ik alleen zat. Mijn docent vond het zelfs apart dat ik stil in de klas zat en deed wat ervan mij gevraagd werd, want mijn studiegenoten lieten wel graag van zich horen. Mijn gedrag werd als passief agressief aangenomen en dat is alles behalve waar!

Ik ben dan gewoon even niet in de ‘normale’ wereld, maar dat betekent niet dat ik niks door heb of dat ik boos ben. Ik ben een dromer, daar is niks mis mee.

 

Leave a Reply